dijous, 7 de juliol del 2005

Aclariment sobre la situació del topònim

Quin és el nom oficial actual del nostre poble?

És Castelló de la Ribera, fins que s’execute la Sentència de 22-4-2005, dictada pel Tribunal Superior de Justícia de València (TSJ). L’execució encara no està tramitada.

Què és l’aplanament de la Generalitat Valenciana?

És la retirada del pleit del nom del poble donant directament la raó al Col·lectiu Proreferèndum/Sentandreu sense cap argument que declare la il·legalitat de Castelló de la Ribera.

Que és el que ha passat?

Els tràmits administratius i judicials des de 1993 fins a hui els podem explicar i resumir en 4 fases:

Des que el plenari de l’Ajuntament acordara, el 29 d’octubre de 1993, iniciar l’expedient per a canviar el nom de Vva. de Castellón pel normalitzat en valencià de Castelló de la Ribera, i la Generalitat Valenciana, governada pel PSPV-PSOE aprovara el Decret 137/ 1994, de 18 de juliol, han passat quasi dotze anys i s’han produït diverses sentències que han fet canviar la legalitat sobre la denominació del municipi. Us fem un resum de les sentències:

Primera sentència

Contra aquest Acord del Ple del nostre Ajuntament i el Decret de la Generalitat, el Col·lectiu Pro-referèndum/Sentandreu interposaren una demanda contenciosa administrativa davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Autònoma Valenciana, el qual va dictar la Sentència de 13 de febrer de 1998 per la qual anul·lava l’oficialitat del topònim Castelló de la Ribera, basant-se únicament i exclusivament en la retirada del judici (tècnicament = aplanament) per part de la Generalitat Valenciana, en aquest moment governada pel PP.

Segona sentència

El Tribunal Suprem de Madrid per Sentència de data 21 d’abril de 2004, va anul·lar l’anterior sentència (1ª), va tornar a declarar l’oficialitat del topònim i va obligar al Tribunal Superior de Justícia de la Com.Valenciana a entrar en el fons de l’assumpte, és a dir, a decidir si el Decret i l’Acord Plenari de normalització del topònim Castelló de la Ribera, compleixen la legalitat o són manifestament il·legals.

Tercera sentència

El Tribunal Superior de Justícia de la Com. Aut. Valenciana en data 22 d’abril de 2005, ha tornat a dictar una nova sentència, per la qual torna a anul·lar l’oficialitat del topònim de Castelló de la Ribera basant-se, aquesta vegada, en el mateix argument de la retirada del judici per part de la Generalitat, i en què el famós aplanament (retirada) és legal. Aquest tribunal no entra a decidir si el topònim compleix o no la legalitat, i ignora la posició de codemandat del nostre Ajuntament. Contra aquesta sentència s’ha interposat Recurs de Cassació, per part de l’Ajuntament el qual s’oposarà a l’execució d’aquesta.

Què podem fer davant d’aquesta situació?

A part d’usar en tota normalitat el topònim de forma personal, com a entitats polítiques, cíviques, culturals, festeres, esportives, etc. es poden dur endavant per part del nostre Ajuntament i per part dels partits polítics aquestes 5 accions judicials, legals i polítiques, que demanem, proposem i defensem a ERPV com a membres de la Coordinadora:

1a Acció en l’àmbit judicial: recòrrer en Cassació la Sentència de 22-4-2005 davant del Tribunal Suprem de madrid, tal i com ja ha fet l’Ajuntament. En aquests moments s’ha denegat i es troba en tràmit el recurs de queixa.

2a Acció en l’àmbit judicial i polític: oposar-se radicalment a l’execució de la sentència de 22-4-2005, amb tots els arguments legals i recursos judicials, i fins i tot davant el Tribunal Constitucional. I a més, en última instància decidir políticament pel Ple de l’Ajuntament no executar la Sentència per desobediència civil que es pot acordar pels 8 regidors del PSPV-PSOE i EU-L’Entesa i l’Alcalde, o en tot cas, aplicar-la sense llevar el topònim Castelló de la Ribera de la documentació oficial de l’Ajuntament, i com a protesta i llibertat d’expressió afegir el nom en la forma castellana de la manera següent: “AJUNTAMENT DE VVA. DE CASTELLÓN per imperatiu judicial per aplanament Sent. 22-4-2005 TSJ-CAV”.

3a Acció en l’àmbit judicial: Interposar una denúncia per pressumpta prevaricació contra els tres Magistrats que han dictat la Sentència de 22-4-2005 davant de la Fiscalia i del Consell General del Poder Judicial. Informem que ERPV ha decidit fer aquesta acció i els serveis jurídics d’ERC estan estudiant les possibilitats i preparant la denúncia.

4a Acció en l’àmbit legal i administratiu: Presentar les queixes formals davant del Síndic de Greuges i davant del Defensor del Poble. Informem que ERPV ha decidit fer aquesta acció i els serveis jurídics d’ERC estan preparant-les.

5a Acció en l’àmbit polític: demanar per escrit i per part del nostre Ajuntament a la resta de municipis, consells o mancomunitats comarcals, diputacions, Generalitat de Catalunya, institucions públiques, universitats, etc. etc. de l’àmbit catalanoparlant el seu suport al topònim i al nostre municipi.

Moisés Vizcaino Garrido
Publicat en el Brot núm. 2
Castelló de la ribera
juliol de 2005